Werken in de cloud of cloud computing. Je hoort het dagelijks, maar wat is het nu precies? De term cloud computing is eigenlijk een beetje misleidend. Het staat gewoon voor internet, maar is net als een wolk niet tastbaar.

Een cloud werkplek

Een werkplek in de cloud of een server in de cloud is niets meer of minder dan apparaten die aan het internet zijn gekoppeld, waar gebruikers/bedrijven via het internet op kunnen inloggen. Zodra u dus, waar dan ook ter wereld, een apparaat (pc, laptop, tablet of smartphone) een internetverbinding tot uw beschikking heeft, kunt u de beschikbare software en data gebruiken.

Clouddiensten zijn er in vele soorten en maten: van virtuele werkplekken tot dedicated servers en van complete storage oplossingen tot de mogelijkheid om je eigen bedrijfsapplicaties online te hosten. Grote software platvormen zoals Gmail, LinkedIn, iTunes en Microsoft365 draaien uitsluitend online. Wat u ook kiest, overal worden dus data in de cloud opgeslagen.

Veelal betreffen deze data privacy gevoelige informatie, van salarisgegevens tot persoons-ID’s en van concurrentiegevoelige informatie tot cliëntdossiers. Kortom, een enorme hoeveelheid aan data zwerft ergens in de cloud.

Clouddiensten, is uw data veilig?

Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste gebruikers van clouddiensten geen idee hebben waar hun data zich bevinden. Maar hoe zou u het vinden als uw klantgegevens of personeelsdossiers via een achterdeur zijn opgeslagen in een datacenter in Oezbekistan, India of China. Hoe veilig zijn uw datagegevens in een land dat het niet zo nauw neemt?

Maar vergeet ook politiek correcte landen niet. Als uw datagegevens opgeslagen worden in datacenters van partijen die vallen onder het Amerikaanse recht, zelfs als dat datacenter buiten de VS staat, heeft de Amerikaanse overheid daar grip op. Met de Patriot Act in de hand hebben zij vrij spel en ondanks uw beroep op de Nederlandse Privacywet staat u met lege handen.

Databeheer, wij laten zien waar uw data staat

Bij IT Worxx doen we dat anders. Wij kunnen letterlijk laten zien waar uw datagegevens staan, namelijk in ons eigen datacenter. Een dagje thuis, werken op een andere vestiging, een demonstratie geven bij een klant of onderweg even een document sturen naar een relatie, met een cloud werkplek kan het allemaal en lopen de datastromen via onze server.

Het spreekt vanzelf dat uw data bij ons goed beveiligd zijn. Wij hebben hier verschillende oplossingen voor. Logt u bijvoorbeeld in vanaf kantoor, dan adviseren wij om een beveiligde SSL verbinding te gebruiken tussen uw kantoor en het datacenter van IT Worxx. Buiten kantoor gebruikt u dan, naast een gebruikersnaam en wachtwoord, een Digipas of SMS Token.
Meer over het databeveiliging leest u hier.

Meer weten over cloud computing via IT Worxx? Kom eens langs. Onze medewerkers vertellen u er graag in begrijpelijke taal meer over en laten u graag het datacenter zien. Neem vrijblijvend contact met ons op.